do, make, create, food & lifestyle

March 28, Sunday

posted by cassidy on 2010-03-28 at 5.10 PM, 1 comment

Potřebuju si trošku odpočinout, takže ten čas využiju pro sepsání receptů a postupů na dorty. Tyhle patrové dorty jsem pekla dva najednou, ségře a nám na narozeninové oslavy. Jestli z ní vytáhnu fotku, ukážu vám i ten druhý, vypadá úplně jinak zase :) Předem upozorňuju, že to není žádná rychlovka, pekla jsem celý odpoledne a druhej den jsem pokračovala ještě celou dopolední “směnu”. Je dobré rozložit si práci na dva dny, přes noc dorty opravdu dobře vychladnou, vy si odpočinete..

Měla jsem tři různé velikosti kruhů na korpusy, 24 cm, 18cm a 13 cm. Recept na korpus napíšu poměry – množství na jedno vejce, na různé formy budete potřebovat různé množství těsta, takže si to jen vynásobíte.

Začneme ale krémy, ty budou dlouho chladnout.  Můžete si vybrat, zda-li uděláte světlý vanilkový krém, nebo kakaový. Mě osobně asi víc nakonec chutnal ten tmavý a se světlým korpusem to i lépe vypadá. Máslo je potřeba mít změklé, ideálně ho nechat přes noc mimo lednici už, když bude studené, krém se vám srazí!

Krém (vystačí určitě na dvě patra, kdyžtak udělejte méně) – potřebujeme:
4 balíčky pudinku
1 litr mléka
500 g másla
100 g cukru

Krém – postup:
Uvaříme hustý pudink pouze z mléka a pudinkových prášků. Necháme v hrnci a občas mícháme, nesmí se udělat škraloup. Ideální je na to metlička, až trošku zchladne, stačí, když si vzpomenete jednou za deset minut. Prý se dá také na pudink připlácnout igelitový pytlík a nechat v chladu a taky to funguje, ale za to neručím. Ale fungovat by to mělo. Mezi tím se pustíte do těsta na korpusy. Když je pudink opravdu studený, elektrickým šlehačem do něj vešleháme cukr a  změklá másla. Metličky necháme běžet déle, aby byl krém opravdu vyšlehaný a né tak hutný.

Uvařené chladnoucí pudinky a vyšlehaný hotový krém

Korpus – potřebujeme:
1 vejce
40 g hladké nebo polohrubé mouky
40 g  cukru krupice
1 lžíci oleje

Těsto jsem dělala do největší formy ze šesti vajec, do střední ze čtyř a do nejmenší stačilo ze krásně dvou.

Korpus – postup:
Předehříváme troubu, horkovzdušnou na 160 – 170°C, obyčejnou elektrickou spíš na těch 170°C. Elektrickým šlehačem vyšleháme z bílků tuhý sníh. Pořád šleháme a přisypáváme nejprve cukr, po rozpuštění žloutky a nakonec olej. Teď už ručně opatrně vmícháme postupně všechnu mouku. Dortovou formu – pokud máte se dnem, vyložte vystřiženým kruhem z pečicího papíru, pokud máte jen kruh, položte na plech arch papíru a na něj kruh. Boky formy nevykládáme ani nevymazáváme, protože jinak by dort pak nebyl nahoře rovný, ale vyboulený, to je takovej tríček :) Těsto nalijeme do dortové formy a dáme péct. Trvá to (podle velikosti formy) 20 – 40 minut asi, vážně se to liší. Zkoušíme špejlí – když bude suchá a bez drobečků, je upečeno. Korpus ořízneme nožem kolem formy, vyndáme a necháme chladnout na mřížce.

Jakmile korpus vychladne, rozkrojíme ho podélně na dvě nebo tři části. Já jsem dělala tři a šlo mi to dobře, nerozlámal se mi. Dlouhým nožem si ho při přenášení podpírejte, abyste si ho nezničili. Namažeme postupně pláty krémem a slepíme dohromady. Zejména ke světlému krému se výborně hodí ještě nějaká “červená” marmeláda. Slepené pláty pomažeme krémem ještě všude okolo, snažíme se, aby byl povrch opravdu co nejrovnější, bez hrbolů a hrany ostré. A dáme přes noc vychladit do lednice.

Namazaný korpus

“odpočívající” dortíky v lednici

Potahová hmota – potřebujeme (opět na dvě patra):
300 – 400g marshmallow
1,5 kg moučkového cukru
3 lžíce vody
1 lžičku kyseliny citrónové
1 lžíci tuku
potravinářské barvy

Marshmellow můžeme použít jakékoli. Ideální jsou samozřejmě bílé, protože bílou hmoutu si pak obarvíme na jakoukoli jinou, ale ty jsem nesehnala. Prostě musíte počítat s tím, že jaké jsou marshmellow, taková pak bude barva hmoty. Bílé lze dosáhnout dvěma způsoby – rozstříháním například Jojo na růžové a bílé části, nebo důkladným omytím růžového cukru z Haribo Dulcia. Oboje ozkoušeno, oboje funguje.

Potahová hmota – postup:
Marshmallow dáme do mísy společně se všemi ostatními surovinami krom cukru a barev a zahříváme v mikrovlnné troubě. Po dvaceti vteřinách vytáhneme, promícháme a vrátíme zpět. Opakujeme, dokud nemáme jednolitou kaši. Odhadem zapnete mikrovlnu tak pětkrát. Na vál nasypeme asi kilo cukru, do něj vlijeme roztopené bonbóny a postupně vpracováváme cukr, přisypáváme další, pokud je třeba. Teď je čas takvé na potravinářské barvy. Nejlepší jsou gelové, ale jsou dražší a hůř se shánějí. Já jsem spokojená s práškovými barvami značky Kovandovi, jsou totiž vázané na cukr, takže “nezhnusní” chuť sladkého pokrmu. Ale ty je potřeba předem rozpustit v maličkém (fakt maličko na dně vody v panáku) množství vody. Pracujeme radši rychleji, chladnoucí hmota tuhne. Pokud bude hodně tuhá, opět dáme na 20 vteřin do mikrovnky, hmotě to nevadí. Jakmile máme hroudu hmoty zpracovanou, balíme okamžitě nepoužívanou část do potravinové fólie.

Výroba potahové hmoty v praxi

Hroudu rozdělíme na dva kusy – máme dvě patra dortu na potažení. Jedna část je zabalená, s druhou budeme pracovat. Pokud je tuhá, šup s ní do mikrovnky, pokud je zpracovatelná, posypeme si pracovní plochu práškovým cukrem a válíme obrovskou placku. Musí mít průměr větší než 2x výška dortu + průměr korpusu. A neměla by být příliš slabá, ideálně tak 4-5 mm. Placku podebereme rukou a válečkem a přehodíme přes připravený dort. Postupně rukama uhladíme boky a ořízneme zbytek, který zpracujeme k sobě a zabalíme.

Připravená hmota

Potahování dortu

A zdobíme :)

Teď už jen potažené korpusy ozdobit podle vlastního vkusu, seskládat patra na sebe a tradá..! Určitě vám dobrými pomocníky budou třeba vánoční vykrajovátka :) Lepit ozdůbky jde dobře cukrem rozpuštěným ve vodě. Nemáčejte hmotu moc, aby se zbytečně nerozpouštěla. Těžší věci se vám přilepit asi nepovedou, třeba mašli jsem připevnila chirurgickým drátem, stejně tak osmnáctka na vrchu by sama o sobě taky nestála.

Doufám, že vám můj návod někdy zachrání kůži a že jsem ho nepsala zbytečně :) Dort je nejlepší ten, nebo následující den, protože pozdějš se už hmota na povrchu pomalu rozpouští, vtahuje do sebe vlhkost. Na vzhledu dortu to nic nemění, ale chuťově je to takový blemcavější. K životnosti dortu určitě přispěje skladování v lednici puštěné na největší chlazení.

Snažila jsem se všechno popsat podrobně, včetně vlastních zkušeností a tipů, které často u receptů postrádám a musím si na ně přijít sama, ale kdyby bylo něco nejasného, ptejte se. Ať si ten váš dort nezkazíte třeba kvůli tomu, že jsem na něco zapomněla.

1 Comment

  • Reply Michelle 2010-03-29 at 10.25 AM

    Nechápu jak si to mohla vytvořit:-D. Ten recept a postup je skvělej, ale nejsem si jistá, jestli tohle budu někdy zkoušet… asi bych zbytečně vyhodila spoustu věcí. Náádherný, ale na to musí být člověk asi fakt hodně zručnej:-).

  • Leave a Reply